Vukovar: 2019. rekordna turistička godina; pandemija neće zaustaviti život

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/FAH-Hb155944.jpg

Prošlogodišnja turistička sezona u Vukovaru je bila rekordna, no u ožujku ove godine se zbog koronavirusa bilježi pad fizičkih pokazatelja veći od 50 posto, a još se veći pad očekuje u idućim mjesecima, istaknuli su danas čelnici Vukovara, uz poruku da pandemija neće zaustaviti život u gradu koji je prošao i mnogo gore trenutke.

Prošlogodišnja turistička sezona u Vukovaru je bila rekordna - grad je zabilježio 27,2 posto više noćenja i 15,6 posto više dolazaka u odnosu na 2018. godinu, broj uplovljavanja riječnih kruzera u Vukovar veći je za 52 posto, a njima je doplovilo više od 49 tisuća turista, istaknuo je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni turistički rezultati vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Te rezultate pratio je i privatni sektor pa smo imali devet novootvorenih smještajnih objekata. Tako u 40 smještajnih objekata imamo ukupno 984 ležajeva", rekao je Penava. 

Ističe i kako su se izvrsni turistički rezultati nastavili i početkom ove godine, u siječnju i veljači je zabilježen rast dolazaka za 12 posto, no u ožujku je, zbog pandemije koronavirusa, broj dolazaka pao za 56 posto, a noćenja za 52 posto.

U idućim se mjesecima očekuje još drastičniji pad, kaže Penava, ali i poručuje da pandemija Covida-19 neće zaustaviti život u gradu koji je prošao i mnogo gore trenutke, da će se ulaganja nastaviti, a grad će pomoći sve koje je epidemija pogodila i ugrozila.

"Vukovar i Vukovarci imaju dovoljno iskustva s kretanjem ispočetka, i unatoč tome trud i rad rezultirali su pozitivnim pomacima. Stoga ni ovoga puta život neće i ne smije stati. Ulagat će se veliki napori za pomoć pogođenim građanima, no isto tako će se iznaći način i sredstva kako nastaviti daljnja ulaganja koja će svakako biti na dobrobit našega grada", istaknuo je vukovarski gradonačelnik.

Direktorice Turističke zajednice Vukovara Marina Sekulić naglasila je da Vukovar zadnjih deset godina bilježi kontinuirani rast i dolazaka i noćenja turista, a prošlogodišnjim se rezultatima smjestio među najjače destinacije kontinentalnog turizma, posebno turizma na rijekama.

Dodala je da kruzeri u Vukovar uplovljavaju od 2002. godine, za 2020. godinu bilo je najavljeno više od 360 uplovljavanja, no do sada su u grad uplovila samo dva broda.

"Nažalost situacija u svijetu je takva da se svugdje otkazuju uplovljavanja pa tako i kod nas. No, to ne znači da nećemo nastaviti raditi, kako na promociji ovoga tako i drugih turističkih proizvoda", rekla je Sekulić, dodajući da se ovo vrijeme koristi za promociju grada na društvenim mrežama i virtualne šetnje po gradu, obali Dunava, gradskim muzejima i drugo.

Direktorica vukovarske turističke izrazila je i žaljenje što je Vukovar zbog epidemije morao otkazati niz manifestacija i događanja, ali i najavila nastavak svih aktivnosti čim to okolnosti dopuste.

Nastavljaju se veliki infrastrukturni projekti poput Arheološkog parka Vukovar, izletišta Adica i Vodotornja, a oni će izvjesno biti i novi motiv dolaska turista u Vukovar, istaknula je Sekulić.

Upitan koja je svrha konferencije za medije o prošlogodišnjim turističkim pokazateljima u svjetlu aktualne pandemije koronavirusa, gradonačelnik Penava je ocijenio da pozitivni rezultati trebaju biti predstavljeni javnosti, a za nekoliko dana kani predstaviti i gospodarske rezultate za 2019. godinu.

"Ako netko smatra da to nisu zanimljivi podatci, neka o tome ne izvještava", rekao je. 

Podsjetio je ujedno da je Gradsko vijeće Vukovara prije desetak dana donijelo niz mjera za ublažavanje posljedica pandemije na vukovarsko gospodarstvo, kao i za pomoć socijalno ugroženima, a razmišlja se i o daljnjim mjerama pomoći. (Hina/FaH)

Ostale vijesti