Snažni porasti turističkog prometa daruvarskog kraja u protekloj godini

Slika /arhiva/tz-daruvar-papuk-L.jpg

Turističko područje Daruvar - Papuk je u 2011. godini ostvarilo komercijalni turistički promet od gotovo 6 tisuća dolazaka i više od 16 tisuća noćenja turista, što predstavlja poraste u odnosu na 2010. godinu od 15,6% u dolascima i 33,7% u noćenjima, priopćili su iz Turističke zajednice Daruvar-Papuk.

Ovi porasti rezultati su napora područnih ponuđača smještaja i drugih turističkih subjekata za privlačenjem što većeg broja turista i izletnika u grad, koji već niz godina prima nagrade Hrvatske turističke zajednice u kategoriji najuređenijeg malog grada kontinentalne Hrvatske.

Pridoda li se ovim brojkama i turistički promet, za kojeg se ne plaća boravišna pristojba (više od 4 tisuće gostiju koji su boravili u Daruvarskim toplicama po osnovi zdravstvenih programa te ostvarili više od 72 tisuće noćenja u 2011. godini), riječ je o znatno boljim pokazateljima fizičkog prometa, prema kojima je daruvarski kraj prošle godine ostvario više od 10 tisuća dolazaka i gotovo 89 tisuća noćenja.

Pored zdravstvenog turističkog prometa, smještajni objekti Daruvarskih toplica (Termal i Vila Arcadia) ostvaruju i daleko najveći broj komercijalnih noćenja (više od 80%), dok svi drugi smještajni objekti područja (Balise, Mladimir, Slavonija, Vendi, itd.) zajedno sudjeluju s blizu 20% u ukupnom broju komercijalnih noćenja.

Više od 80% komercijalnih noćenja na području Daruvara ostvaruju domaći gosti iz cijele Hrvatske, dok među stranima prednjače turisti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije i Njemačke.

S obzirom na pojačane marketinške i prodajne aktivnosti područnih turističkih subjekata u razvoju i komercijalizaciji kratkih odmora, eno-gastro programa, događaja i drugih turističkih proizvoda, za očekivati je da će daruvarski kraj i ove godine ostvariti daljnje poraste turističkog prometa.Pisane vijesti