Pogled u plavo - projekt promocije ronjenja i ronilačkog turizma

Tijekom dva dana, 9. i 10. rujna 2017. u sklopu Dugoselskih jeseni, a povodom dana sporta u Dugom Selu besplatno je zaronilo više od 350 osoba. Probna ronjenja otvorio je poznati hrvatski sportski promotor, Mario Valentić te pozvao sve prisutne na ronjenje i ugodno druženje. 

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Na poziv Sportskog centra Dugo Selo, u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom Dugog Sela te Promocijom ronjenja, projekt Pogled u plavo gostovao je u Dugom Selu na oduševljenje mnogih građana koji su dobili jedinstvenu priliku zaroniti pod punom ronilačkom opremom i uživati u svim ljepotama koje ronjenje pruža.

„Dugo Selo je grad sporta, a treći smo u županiji kao grad koji izdvaja za sport i treći u državi po natalitetu. Naše sportske udruge te klubovi su u vrhu Hrvatske, tu je i stolni tenis  rukomet, nogomet, taekwondo. Cilj nam je da se i u Dugom Selu osnuje ronilački klub. Pogled u budućnost je pogled i u sport. Želja nam je da ova manifestacija preraste u regionalni sajam sporta i na taj način možemo promovirati, ne samo Dugo Selo i Županiju već i sportski turizam u Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian.

U montažnom bazenu projekta Pogled u plavo svi posjetitelji manifestacije dobili su priliku prvi put upoznati se s ronilačkom opremom te uz kratku poduku zaroniti pod punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb i instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

„Ovo je bilo fenomenalno iskustvo, imao sam osjećaj kao da sam astronaut. Lebdimo pod vodom i mislim da bi to svi trebali probati. Ovo je bazen, a zamislite u nekom predivnom moru da lebdite i doživite bogatstvo flore i faune“, istaknuo je Vladimir Šola, bivši hrvatski rukometni reprezentativac i član stožera hrvatske rukometne reprezentacije.

Bogatstvo i ljepote hrvatskog podmorja dočarala je i podvodna izložba fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića.

Ravnatelj Sportskog centra Dugog Sela, Miroslav Škrlec zadovoljan je velikim odazivom građana te naglasio kako uz klizalište i ronjenje žele građanima ponuditi širu paletu aktivnosti.

Voditeljica projekta Pogled u plavo, Andreja Vedrina naglasila je kako je kroz 43 nastupa projekta do sada besplatno zaronilo više od 12.000 osoba te da je cilj ovog projekta promovirati ronjenje kroz gradove na inovativan način samim ronjenjem posjetitelja.

Projekt Pogled u plavo provodi se u najvećem europskom montažnom bazenu, promjera 10 metara u kojem su oborena dva Guinnessova rekorda u ronjenju na dah. 

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta www.pogleduplavo.hr

© 2009 Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.