Obilježen Dan grada Buzeta - kulturno turistička revitalizacija Starog grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u petak navečer je u Narodnom domu u Buzetu obilježen Dan grada Buzeta, kao dio programa kulturno-turističke revitalizacije Starog grada, kojim se prezentira cjelokupni život staroga Buzeta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a na svečanosti je sudjelovao i ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar turizma Cappelli izjavio je kako je zadovoljan što je dio ove svečanosti u središtu turistički najposjećenije županije koja i ove godine obara rekorde, te je čestitao svim istarskim turističkim djelatnicima na sjajnim rezultatima i brojnim ostvarenim investicijama koji su svojim radom podigli razinu kvalitete hrvatskog turizma.

"Ove se godine puno govorilo kako hrvatski turizam "puca po šavovima". Najmanje prigovora dolazilo je upravo iz Istre jer se ovdje godinama gradi održivi turizam, godinama se sustavno pripremate za ovo što se u turizmu ostvaruje danas", istaknuo je ministar Cappell.

Istarska županija ima svoj plan održivog razvoj, sustavno radi na kvaliteti i stoga, rekao je, "Istra nije slučajno predvodnica hrvatskog turizma".  Također je ocijenio da je Istarska županija primjer mnogima i glede razvoja turizma u unutrašnjosti,

Ministar Cappelli je stoga najavio program koji će Ministarstvo turizma vrlo brzo pokrenuti, a tiče se poboljšanja kvalitete privatnih iznajmljivača, program rekategorizacije smještaja odnosno kreditnu liniju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) po iznimno povoljnim uvjetima koja će imati za cilj podignuti kvalitetu privatnog smještaja u Hrvatskoj. 

Na svečanosti je istaknuto da je Grad  Buzet u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo više od 11 tisuća turista, što predstavlja porast od 21 posto koji su ostvarili više od 44 tisuća noćenja, što je također porast od 23 posto. Od početka godine u Buzetu su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Rumunjske i Belgije.

O razvojnim smjernicama grada u obraćanju brojnim gostima i uzvanicima govorio je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić. Naglasio je kako je Buzet, osim turizma i grad gospodarstva, grad u koji danas, za razliku od prošloga stoljeća, više ljudi dolazi nego što odlazi.

"Grad je to u kojem danas u buzetskim trgovačkim društvima, usprkos smanjenju radnika u našoj najznačajnijoj industriji Cimosu, ima 500 radnih mjesta više nego u pretkriznim godinama, s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u našoj zemlji i izrazito visokim postotkom zaposlenih, pa su gospodarstvenici s ovog područja nerijetko prinuđeni radnu snagu tražiti van granica našega grada, pa čak i države", istaknuo je Žulić.

Podsjetio je kako najveći poslovni subjekt Cimos je polovicom godine dobio privatnog vlasnika, što će se, kako je rekao "pozitivno odraziti i na poslovanje tvrtke". Stoga je izrazio zadovoljstvo što se prema najavama njezinog vodstva već ugovaraju novi poslovi i primaju nove narudžbe, što bi već krajem ove i u tijeku iduće godine u hrvatskim pogonima u Buzetu, Roču i Labinu trebalo otvarati dodatna nova radna mjesta.

Dan grada Buzeta, tzv. Subotina, održava se svake godine prve subote u mjesecu rujnu. 

(Hina)

© 2009 Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.