Turistički projekt prekogranične suradnje „Heritage Route – From Trappists to Border guards/Put baštine – od trapista do graničara“

Projekt „Heritage Route – From Trappists to Border guards“ - „Put baštine – od trapista do graničara), provodi se u suradnji s partnerima: Humanitarna organizacija Caritas Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Grad Lipik (RH) i Grad Garešnica (RH).

Ukupna vrijednost projekta je 707.667,08 €, a projekt ima za cilj uspostaviti 116 km dug prekogranični turistički put, od Banja Luke kroz Lipik do Garešnice, te na tom putu očuvati, urediti i obnoviti neke elemente kulturne, povijesne i prirodne baštine.

Svečano potpisivanje ugovora za ovaj projekt, koji je izabran u sklopu programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, održano je 19. svibnja 2017. u Lipiku.

Ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 601.517,01 € potpisali su ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnica Upravljačkog tijela Stella Arneri i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u ime vodećeg partnera. Na svečanosti su prisustvovali i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, zamjenik gradonačelnika Lipika Slobodan Katunar, direktorica PC Garešnica Vida Iličić, direktor Lire Dejan Iličić, te više predstavnika Agencije i Ministarstva.

Projekt, u trajanju od 24 mjeseca, predstavlja turistički projekt prekogranične suradnje čiji je cilj očuvanje i obnova kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa na partnerskom pograničnom području (Banja Luka, Garešnica, Lipik) putem kreiranja zajedničke turističke rute duge 116 km te poboljšanje konkurentnosti prekograničnih privatnih i javnih pružatelja turističkih usluga.

© 2009 Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.