HrvatskiŽalac: Za 232 posto poraslo ugovaranje projekata financiranih iz EU fondova

ZAGREB, 30.11.2017.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izvijestila je u četvrtak da je u proteklih godinu dana za 232 posto povećano ugovaranje projekata na temelju natječaja za dodjelu sredstava iz EU fondova, u odnosu na razdoblje od početka 2014. do listopada 2016. godine.

"U mandatu ove Vlade, dakle u proteklih godinu dana, došlo je do porasta ugovaranja za 232 posto u odnosu na trogodišnje razdoblje od 2014. do listopada 2016.", kazala je Žalac na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sastanka o apsorpciji sredstava iz EU fondova.

Do kraja 2016. godine, navela je, na razini svih fondova bilo je objavljeno natječaja u iznosu od 2,8 milijarde eura, odnosno 26 posto od ukupno 10,7 milijardi eura koliko je Hrvatskoj dodijeljeno u financijskoj perspektivi 2014.-2020.

"U ovoj godini znatno je porastao i broj objavljenih natječaja, na 5 milijardi eura, odnosno 47 posto od ukupne alokacije za cijelo sedmogodišnje razdoblje. To govori koliko smo ubrzali procedure kako smo pristupili ovoj tematici", ustvrdila je.

Porast iznosa objavljenih natječaja od kraja prošle do 31. listopada ove godine iznosi 79 posto, a najveći porast zabilježen je u najvećem programu - Konkurentnost i kohezija i iznosi 110 posto, dodaje.

U deset mjeseci ove godine objavljeno je 118 natječaja putem kojih je korisnicima stavljeno na raspolaganje 22 posto od ukupne alokacije, odnosno 2,3 milijarde eura. U tom razdoblju ugovoreno je 3,27 milijardi eura, odnosno 31 posto dodijeljenih sredstva, a isplaćeno 777,1 milijun eura, odnosno 7,3 posto dodijeljenih sredstava, navela je.

Kazala je kako nije zadovoljna s tim iznosom isplaćenih sredstava, pritom pojasnivši da se s objavom natječaja počelo 2016. godine, čime se u samom startu provedbe financijske perspektive zapravo kasnilo dvije i pol do tri godine.

"Sigurno će taj postotak u narednim mjesecima i godinama rasti, a naravno da ne možemo isplatiti sredstva korisnicima prije no što smo projekte ugovorili", dodala je Žalac.

Žalac je naglasila da je započela izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, kako bi se nova financijska perspektiva programirala upravo na temelju potreba terena.
Kada je riječ o tome gdje će se ulagati ta sredstva, ističe da su to prije svega dva sektora - gospodarstvo i istraživanje i razvoj, dok će se posebno koncentrirati i na projekt Slavonija. (Hina)

Kalendar najava

Aktualno