HrvatskiOdržana konferencija "ESF – Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu"

MALI LOŠINJ, 26.10.2017.

Ministarstvo turizma kao Posredničko tijelo razine 1 u Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. organiziralo je 25. i 26. listopada 2017. godine u hotelu Alhambra, konferenciju "ESF – Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu".

Konferencija je organizirana u sklopu tradicionalne manifestacije Dani hrvatskog turizma koja se ove godine odvija u Malom Lošinju na otoku Lošinju.

Cilj konferencije je najava natječaja o uspostavi regionalnih centara kompetentnosti u turizmu.

Prvog dana konferencije 25. listopada održana je panel diskusija koje je okupila predstavnike resornih ministarstva, pratećih institucija i poslodavaca.

Državni tajnik Frano Matušić tom je prigodom podsjetio kako Ministarstvo turizma u suradnji s resornim ministarstvima i institucijama već radi na pronalasku najboljeg modela regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj kojima je cilj pružiti ono najbolje u tom sektoru, kvalitetno educirati kadar za tržište i nadolazeće razdoblje te inicirati blisku suradnju s poslodavcima u turizmu. Predviđa se otvaranje pet do sedam centara, a put do njihovog pokretanja osnažit će i nužne zakonodavne izmjene.

Poseban gost na konferenciji bio je generalni direktor svjetski poznatog kulinarskog centra Joxe Maria Aizega. Okupljenima je predstavio rad Basque Culinary Center, visokoškolske ustanove koja se bavi istraživanjem i promocijom hrane uz naglasak na modernom kulinarstvu i novim konceptima povezivanja tehnologije, znanosti i gastronomije.

U sklopu konferencije za koju se tražilo mjesto više, okupljeni su imali prilike degustirati kulinarske delicije nastale u suradnji renomiranog francuskog chefa Lionela Levyja nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, šefa kuhinje u restoranu Alfred Keller lošinjskog restorana Alhambra Melkiora Bašića te učenika Srednje strukovne škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Drugog dana konferencije 26. listopada, tajnik Javnog štipendijskog, razvojnog, invalidskog in preživninskog sklada Republike Slovenije, Aleš Vidmar predstavio je primjer dobre prakse uspostave regionalnih centara kompetentnosti u Republici Sloveniji, a znanstvenica s Instituta za turizam Renata Tomljenović iznijela preporuke Programa za jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu kroz centre kompetentnosti koji je dio Strategije razvoja turizma.

U nastavku događanja predstavljen je model uspješne suradnje Srednje škole Ambroza Haračića i tvrtke Jadranka hoteli d.d.

Ravnateljica škole Jelena Bralić i mentorica Milanka Poldan zajedno s učenicama koji su prethodnog dana sudjelovali u pripremi svečane večere, predstavili su dosadašnja postignuća škole i učenika, a učenici su izrazili posebno zadovoljstvo što im je omogućeno učenje od vodećih hrvatskih i svjetskih kuhara tijekom ove konferencije.

Kalendar najava

Aktualno