HrvatskiTuristički rekordi Splitsko-dalmatinske županije i u posezoni

ZAGREB, 10.10.2017.

Splitsko-dalmatinska županija u rujnu je nastavila dobre turističke rezultate što je pridonijelo da prvih devet mjeseci ove godine završi s rekordnih 3 milijuna turista i 16,3 milijuna noćenja, što su porasti od 17 odnosno 12 posto, doznaje se od direktora županijske Turističke zajednice Joška Stelle.

Rekordno dobri rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju se i u posezonskom razdoblju, ocjenjuje Stella iznoseći da je tijekom rujna u županiji boravilo 395,5 tisuća turista koji su ostvarili 2,1 milijun noćenja, što je 16 odnosno 7 posto više nego u lanjskom rujnu.

Najbrojniji su Poljaci kojih je došlo čak 24 posto više nego lani. Oni su ostvarili 22 posto više noćenja, dok su Nijemci na drugom mjestu, koji su također u porastima od 17 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima.

"Ipak, najveći rast dolazaka i noćenja u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježimo s tržišta SAD-a i to za 42 posto u dolascima i 35 posto u noćenjima, te ćemo tom tržištu, ali i drugima, posvetiti dodatnu pažnju", kaže Stella.

Dodaje da je sa svih deset najvećih emitivnih tržišta u srednjoj Dalmaciji ove godine ostvaren rast.

Splitsko-dalmatinska županija po njegovim je riječima rekorder i u hrvatskom nautičkom turizmu i to s 1,4 milijuna noćenja u prvih devet mjeseci, što je gotovo pola svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj u tom razdoblju.

Osim rekordnih dolazaka i noćenja Stella važnim napominje i odlične rezultate u splitskoj zračnoj luci, koja je dvomilijuntog putnika dočekala već krajem kolovoza, mjesec dana ranije nego lani, a tijekom sezone Split povezuje sa 105 odredišta. U proteklih je pet godina svake godine imala je porast broja putnika, te je njihov broj porastao od 1,6 milijuna u 2013. do prošlogodišnjeg rekorda od 2,3 milijuna. Prema najavama, do kraja godine očekuje se da će u Split sletjeti 2,5 milijuna putnika, ističe Stella.

Dodaje da se trend rasta prometa i putnika i zrakoplova nastavlja i u posezoni.

"Broj putnika udvostručen je u zadnjih deset godina, iako je praksa da se u zračnim lukama promet udvostruči tijekom 15 godina, što je još jedan dokaz iznimne uspješnosti. Rezultati će, vjerujemo, biti i bolji, jer radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala trebali bi biti gotovi do sezone 2018.", kaže Stella. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno