HrvatskiZa projekt zaštite suhozidne tradicijske gradnje "Hereditas" 2,3 milijuna kuna

ŠIBENIK, 5.10.2017.
Osim novca za izradu projektne dokumentacije za projekt "Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante", u Šibensko-kninsku županiju jučer je stiglo još 2,3 milijuna kuna za projekt zaštite suhozidne tradicijske gradnje "Hereditas".
 
Ugovor o dodjeli nepovratnog novca za projekt "Hereditas" s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petrićem potpisao je u prostorijama Vlade RH zamjenik župana Nikola Blažević, priopćeno je iz Šibensko-kninske županije.
 
Zaštita suhozidne tradicijske gradnje provest će kroz obnovu bunje Rašinova stana u Okitu, u blizini Vodica, kao jedinstvene građevine u povijesti arhitekture te kroz izgradnju centra za posjetitelje koji bi svojom arhitekturom kao kružna građevina s kamenim zidovima podsjećao na obnovljenu bunju i oživio baštinu bunja. Tako bi se, kako je priopćeno, "koncept jedne jednostavne građevine transformirao u novu visoko individualiziranu pojavnost u okolišu koja svojom materijalnom supstancijom nedvojbeno pripada lokalnome kulturnom krajoliku, a sve radi doprinosa održivome društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini".
 
Novac je dodijeljen u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i na koji su se Šibensko-kninska županija i Javna ustanova "Priroda Šibensko-kninske županije" prijavile 2015. godine.
 
U četvrtak je u Vladinim prostorijama potpisan i 2,6 milijuna kuna vrijedan ugovor o dodjeli nepovratnog novca za izradu projektne dokumentacije za projekt "Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante". Novac je namijenjen izradi projektne dokumentacije nužne za rekonstrukciju i sanaciju te tvrđave, za uređenje njezine unutrašnjosti te infrastrukture za pristup do nje. Budući da će Tvrđavu sv. Nikole obilaziti posjetitelji, izradit će se i detaljan plan upravljanja tom tvrđavom. (Hina)
 

Kalendar najava

Aktualno