HrvatskiOdržana konferencija „Može li hrvatski turizam 365?“

ZAGREB, 4.10.2017.

Konferencija zvučnog naziva „Može li hrvatski turizam 365?“ održana u zagrebačkom hotelu Sheraton ponudila je nekoliko odgovora na ovo pitanje. Okupivši na jednom mjestu gotovo 300 sudionika iz Hrvatske i regije, među kojima i stručnjake iz Austrije, Slovenije i Mađarske, ova je konferencija potvrdila da za razvoj cjelogodišnjeg turizma u cijeloj Hrvatskoj postoji veliki potencijal i gotovo svi preduvjeti, no da do toga i dođe potrebno je više inicijative na lokalnoj razini, jača aktivnost privatnog i javnog sektora sa stanovništvom te politička volja, podrška države i jaka promocija.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende, kao izaslanik ministra Garija Cappellija, u svojem je uvodnom obraćanju te sudjelovanjem na panelu „Identificirajmo potencijale i zablude u razvoju cjelogodišnjeg turizma“ potvrdio navedenu premisu. "Hrvatski turizam može i mora 365, ali to je proces u kojem moraju sudjelovati svi, od stanovnika i poduzetnika do vlasti na svim razinama", poručio je Pende, dodavši kako smatra da bi cjelogodišnji turizam donio brojne prednosti i blagodati, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje u kojem je potrebno veće ulaganje u razvoj infrastrukture te bolje iskorištavanje smještajnih kapaciteta.

"Iznenađeni smo velikim odazivom na konferenciju što potvrđuje da je cjelogodišnji turizam tema koja zanima mnoge, a mnogima je i veliki izazov, pogotovo što je sezonalnost u hrvatskom turizmu i dalje prilično velika, prema nekim istraživanjima i najveća na Mediteranu. Zabrinjava i što je iskorištenost kapaciteta vrlo visoka u ljetnim mjesecima, a vrlo niska u ostalima u godini i smatramo da hrvatski turizam i u tom smislu i u svemu može bolje", istaknula je organizatorica konferencije, konzultantica Ivana Kolar. I ona i drugi sudionici panela održanih u sklopu konferencije istaknuli su kako želje za razvojem ima, ali i da promjena neće biti bez aktivnog zajedničkog rada i veće efikasnosti rada. 

Svečanom otvorenju prisustvovao je i slovenski ministar za gospodarstvo i tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek koji je pritom naglasio kako je cjelogodišnji turizam veliki izazov za mnoge zemlje, pa tako i Sloveniju, pogotovo ove godine kada je u mnogim zemljama svijeta 'overtourism' ili prekomjerni turizam postao vruća tema. Iznoseći primjere zaokreta Slovenije u promišljanju i razvoju turizma do 2021. na temeljima održivosti, poručio da ne treba nikada zaboraviti da turizam snažno utječe na život stanovnika i zajednica.

"Prekomjerni turizam događa se i u Hrvatskoj, kao i u Španjolskoj, Veneciji i drugdje, a dio tog problema su niske cijene avio prijevoza, krstarenja i smještaja putem 'sharing' online platformi što čini da destinacije postaju sve dostupnije. Turizam je najveća industrija u ekspanziji, ali se ne ponašamo odgovorno prema ljudima niti prema okolišu, te je stoga potrebna jasna podrška države i vizija, jer u turizmu je važan svaki dan a ne samo ljetni mjeseci", istaknuo je Počivalšek, ocjenjujući sve to i razlogom za poremećaj i pad ugleda turizma. (Hina/Mint/FaH)

Kalendar najava

Aktualno