HrvatskiSusret državnog tajnika Tončija Glavine s glavnim tajnikom OECD-a

ZAGREB, 3.10.2017.

Državni tajnik Tonči Glavina sastao se u Parizu s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurríom tijekom dvodnevne konferencije „Turističke politike za održiv i uključiv rast“.

Tom prigodom Glavina je zahvalio glavnom tajniku OECD-a na dosadašnjem uključenju Hrvatske kao sudionika u redovnom radu Odbora za turizam OECD-a te izrazio želju za skorim uključenjem Hrvatske kao punopravne članice ove međunarodne ekonomske organizacije.

Tijekom programa konferencije državni tajnik Glavina kao predvodnik hrvatske delegacije, u pratnji veleposlanika RH u Francuskoj Filipa Vučka, sudjelovao je na tri panela pod nazivima: “Dijalog o jačanju pristupa uključenosti čitave vlade u turizam”, “Analiziranje megatrendova u turizmu s ciljem boljeg oblikovanja njegove budućnosti” te “Korištenje ulaganja za održiv i uključiv rast turizma“. Cilj ovih panela je omogućiti otvorenu raspravu o dugoročnim ciljevima razvoja turizma, istaknuti važnosti uključenosti vlade u turizam te skrenuti pozornost na najznačajnije napretke u primjeni učinkovite turističke politike i programa.

U svojem obraćanju skupu s više od 50 delegacija ministara turizma, veleposlanika i predstavnika struke iz cijelog svijeta, državni tajnik Glavina naglasio je kako je Hrvatska s punim pravom turistička zvijezda jer toliki rast turističkog prometa i prihoda nema ni jedna država Mediterana.

„Namjera nam je poslati jasnu poruku da Hrvatskoj itekako pripada mjesto za stolom ove organizacije te da Hrvatska, zahvaljujući svojoj dugoj tradiciji bavljenja turizmom, iskustvom, znanjem te vrijednim dionicima u turizmu može biti primjer mnogim drugim zemljama“ istaknuo je Glavina.

Konferencija „Turističke politike za održiv i uključiv rast“ održava se prigodom obilježavanja 100. sjednice Odbora za turizam OECD-a te na jednom mjestu okuplja ministre, kreatore politika i vođe industrije turizma s namjerom da rasprave kako ostvariti održiviji i uključiv rast turizma. Ovaj sastanak na vrhu ima za cilj poduprijeti i buduće turističke politike zemalja članica i zemalja partnera OECD-a, a skupom ove godine predsjeda ministrica turizma Grčke, Elena Kountoura.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) međunarodna je ekonomska organizacija osnovana 1960. godine, a Ministarstvo turizma RH od 2016. godine u svojstvu sudionika redovito sudjeluje u radu Odbora za turizam OECD-a. Danas OECD diljem svijeta broji 35 država članica koje se redovito sastaju kako bi utvrdili i analizirali probleme te promicali politike za poboljšanje gospodarskog i društvenog stanja diljem svijeta. Glavno sjedište OECD-a smješteno je u Parizu.

Kalendar najava

Aktualno