HrvatskiZavršio 4. međunarodni Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017

ZAGREB, 19.6.2017.

Spektakularnim dolaskom na Trg bana Jelačića u Zagrebu i adrenalinskim ispitom spre-tnosti, 7. lipnja završio je ovogodišnji najljepši i najtiši reli na svijetu.

Četvrti po redu međunarodni „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017” startao je tradicio-nalno u Istri,  a završio u Zagrebu. Ukupno 60 timova tijekom osam dana vožnje prošlo je rutom dugom 1550 km kroz predivne krajolike preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija na ruti, koja je i službena “Zelena električna magistrala” s punionicama.

Svake godine ovaj inovativan i jedinstven turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira hrvatsku u Europi i svijetu, a ove godine oboreno je i nekoliko rekor-da: najveći broj Tesla vozila na trajektu te najveći broj Tesla vozila koja su se odjed-nom punila na jednom mjestu; trošeno je dnevno između 4  i 5 MW struje, a vozila ukupno imaju 25.000 KS čija vrijednost je oko 50 milijuna kuna. Prvi puta ove godine umjesto dizelskog agregata, punjenja su obavljana na HEP-ovim trafostanicama što je fasciniralo sve natjecatelje.

HEP je do sada u Hrvatskoj pustio u pogon 36 javnih ELEN punionica u suradnji s gra-dovima i zainteresiranim partnerima, a planira uspostaviti i mrežu punionica duž naj-važnijih hrvatskih prometnica sufinanciranjem iz fondova Europske unije.

Podršku projektu dalo je i Ministarstvo turizma, a na putu iz Malog Lošinja sudionike je pozdravio i ministar Gari Cappelli.

Sudionike je oduševila odlična organizacija što je poseban kompliment pogotovo kada dolazi od Nijemaca, Austrijanaca i Skandinavaca, a posebno mjesta kroz koja su prola-zili, poput Poreča, Vodnjana, Opatije, Malog Lošinja, Zadra, Splita, Smiljana i Zagreba.

Nijedna lokacija nije odabrana slučajno već s ciljem da pokaže ono najbolje što Hrvat-ska nudi, od kulturne baštine, prirodnih ljepota do wine i gastro scene.

Dolazak trajektom na Cres, koji je bio rezerviran samo za reli, oduševio je sudionike, ali vrhunac je bio ručak koji su pripremili u ACI marini na Cresu u restoranu Mistral. Sudi-onici su uživali u delicijama i vrhunskom vinu dok su se odmarali za sljedeću dionicu. Vožnja preko otoka Paga s čudesnim mjesečevim krajolicima, gdje brojni proizvođači automobila snimaju svoje reklame, i grad Zadar s kultnom instalacijom solarnih panela “Pozdrav Suncu” i morskim oOrguljama, ostavili su ih bez daha. U Dugopolju ispred hotela Katarina, gdje se nalaze Tesla Superchargeri, priređen je svečani doček, a stara gradska jezgra Splita i Dioklecijanova palača ispričali su pravu povijesnu priču s mnoš-tvom uskih uličica i originalnim pločnicima i spomenicima iz rimskog doba.

Spajanjem e-mobilnosti, ekologije i turizma sudionicima iz cijelog svijeta pokazano je najbolje od kulturne baštine, prirodnih ljepota do bogate wine/gastro ponude te pre-divnih hotela od Lone-a, Bellevue hotela na Malom Lošinju, Lav Meridiena u Splitu do hotela Academia u Zagrebu.

Potrebna je posebna organizacija i sposobnost da se primi više od 50 e-vozila odjed-nom te organizira dovoljno velik prostor za punjenje kako bi sve proteklo glatko. Pose-bne pohvale idu Ministarstvu unutarnjih poslova čiji su policajci bili pratnja na čitavoj ruti i svim zaustavnim točkama.

Pobjednici ovogodišnjeg relija su: 1. mjesto, Ville Nahkuri – Tesla Model S (Finska); 2. mjesto, Manuel Strohmeier - Tesla Model X (Austrija); 3. mjesto, Volker Schoch – Tesla Model S (Njemačka).

"Već je u pripremi reli za 2018. godinu, koji će biti spektakularan s obzirom na to da ćemo slaviti petu godinu održavanja, a već smo primili oko polovice prijava za sljedeći reli“, kaže glavna organizatorica Tina Kolovrat, iz E.V.A. Blue d.o.o. iz Zagreba.

Kalendar najava

Aktualno