HrvatskiProjekt Via Dinarica i Krčki pršut danas i sutra u Europskom parlamentu

ZAGREB, 19.6.2017.

Lokalni proizvođači s trase mega šetnice Via Dinarica predstavit će svoje proizvode 19. i 20. lipnja u Bruxellesu, na inicijativu zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, u suradnji s udrugom Via Dinarica i uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma.

Tako će, 19. lipnja u Europskom parlamentu biti predstavljen projekt Via Dinarica koji je nominiran za godišnju nagradu EU parlamenta „Europski građanin“. Predstavljanju će svoj doprinos dati i predstavnici proizvođača poljoprivrednih proizvoda s trase Via Dinarica, „Kuća krčkog pršuta Žužić“, „Kuća prirode Kotač“, OPG Api-Herba, OPG Perica, OPG Pintar, OPG Sandra Babac „Šinjorina smokva“ i „Pčelarstvo Bušelić“.

Svečani trenutak ovog predstavljanja uslijedit će u večernjim satima otvaranjem izložbe fotografija s trase Via Dinarica, koju će otvoriti potpredsjednica EU parlamenta Ulrike Lunaček zajedno s predsjednikom udruge Via Dinarica Croatia Alanom Čaplarom.

Sutradan, 20. lipnja u podne, u Europskom parlamentu predviđena je konferencija pod nazivom „Via Dinarica – put koji prirodno povezuje“. Poslije uvodne riječi zastupnika Davora Škrleca, o projektu će govoriti Alan Čaplar, predsjednik udruge. O učincima regionalne suradnje govorit će Kenan Muftić, iz udruge Terra Dinarica iz Bosne i Hercegovine. Predstavnica Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Vesna Rajković govorit će o mogućnostima pokretanja poduzetništva kroz ovaj projekt, a Nedo Pinezić ispred Zajednice obiteljskog turizma HGK govorit će o izvornim hrvatskim proizvodima i uslugama u funkciji razvoja projekta Via Dinarica. O planinarskoj infrastrukturi u RH govorit će Darko Berljak ispred Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), dok će Zlatko Marasović iz Nacionalnog parka Paklenica iznijeti primjere poticanja održivog razvoja turizma kroz djelovanje nacionalnog parka, a član upravnog odbora udruge Via Dinarica Croatia, Dorijan Klasnić, predstavit će razvojne potencijale ovog jedinstvenog projekta.

Istoga dana, u prostorijama predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, bit će održana B2B radionica s predstavnicima outdoor agencija o temi „Potencijal Via Dinarice“. Ovom će skupu prisustvovati Dragica Martinović, direktorica predstavništva HGK u Bruxellesu, Ivan Novak , direktor predstavništva HTZ-a u zemljama Beneluxa, Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, Klub zastupnika Zelenih / ESS-a, Alan Čaplar, predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia i Valentina Futač tajnica Udruge, kao i proizvođači poljoprivrednih proizvoda s trase Via Dinarica.

Via Dinarica je koncept/platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast koja povezuje sedam država kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi, od Slovenije do Albanije. Projekt je inicijativa USAID-a i UNDP-a, koji su, u suradnji sa nevladinim organizacijama, planinarskim društvima, volonterima i predstavnicima lokalnih, regionalnih i državnih vlasti, osmislili koncept i pokrenuli primjenu projekta.

Više o projektu Via Dinarica može se pročitati na slijedećim linkovima : www.viadinarica.hr, www.viadinarica.com, www.hr.undp.org, www.ba.undp.org

Podsjetimo, Krčki pršut prvi je hrvatski proizvod koji je 14. travnja 2015. godine dobio EU oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Kalendar najava

Aktualno