HrvatskiVLADA: Međunarodni natječaj za Češku vilu na Visu

ZAGREB, 14.6.2017.

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o raspisivanju međunarodnog javnog natječaja kojim će se tražiti ulagač za realizaciju ugostiteljsko turističkog projekta Češka vila na Visu.

O ponudama na međunarodnom natječaju odlučivat će povjerenstvo u kojem će biti predstavnici ministarstava državne imovine, prometa i turizma, te gradonačelnik Visa. Oni će Vladi predložiti najboljeg ponuditelja.

Ministar državne imovine Goran Marić je objasnio kako taj projekt predviđa rekonstrukciju i prenamjenu Češke vile u hotel s najmanje četiri zvjezdice. Predviđena je i rekonstrukcija okolnih tradicijskih građevina te izgradnja novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Projekt Češka vila realizirat će se osnivanjem prava građena na rok do 50 godina tijekom kojih će država uprihoditi najmanje 84,3 milijuna kuna, kazao je Marić. Projekt predviđa rekonstrukciju i prenamjenu Češke vile u hotel s najmanje četiri zvjezdice, a predviđena je i rekonstrukcija okolnih tradicijskih građevina, te izgradnja novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako Vladina odluka da se raspiše međunarodni javni natječaj za odabir ulagača u Češku vilu na Visu predstavlja značajan iskorak u politici upravljanja državnom imovinom, posebno na otocima koji su sami po sebi ugroženi.

Primjer Češke vile na Visu je zapravo snažno oživljavanje državne imovine. Trenutno stanje tog kompleksa prikazuje i stav prema državnoj imovini, a bezbroj je sličnih primjera diljem Hrvatske, kazao je Marić pokazujući fotografije kompleksa za koje je kazao da ga podsjećaju na prizore iz Vukovara s početka 1990.-tih.

Tom odlukom, istaknuo je, čini se iskorak u upravljanju državnom imovinom i to na vrlo bitnim područjima Hrvatske, a to su otoci koji su sami po sebi ugroženi. Projekt će poduprijeti mogućnost života na otoku Visu, zapošljavanje i zadržavanje mladih u odlascima s naših otoka, dodao je.

Podsjetio je kako je slična odluka nedavno donesena i glede državne imovine u Dugom ratu, nakon više od 20 godina i više desetaka međusobnih tužbi, sporova i neriješenih imovinskopravnih odnosa. To će omogućiti da se na platou bivše tvornice legura u Dugom ratu također realizira projekt koji suštinski mijenja život tako malih gradova i sredina, istaknuo je Marić te napomenuo da je svim načelnicima, gradonačelnicima i županima poslao pismo u kojem ih poziva da odrede prioritete u revitalizaciji državne imovine na njihovim područjima. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno