HrvatskiPotpisani interregionalni ugovori vrijedni tri milijuna eura

SPLIT, 31.5.2017.

Splitsko-dalmatinska županija danas je s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisala tri interregionalna ugovora iz područja zdravstvene zaštite, kulture i turizma ukupne vrijednosti tri milijuna eura.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Nikolina Klaić je objasnila kako se radi o ugovoru o prekograničnoj suradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske kojim se jačaju općine, gradove i županija  u pograničnim područjima.

"Danas se u Splitu potpisuju tri ugovora ukupne vrijednosti veće od tri milijuna eura. Ugovori su iz područja zdravstvene zaštite, kulture i turizma. U ovoj perspektivi je puno više novaca dostupnih iz prekogranične suradnje nego što je dosad bilo i to je više od 56 milijuna eura. Splitsko-dalmatinska županija je u programu 2007. - 2013. ukupno dobila 44 projekta vrijednih oko 15 milijuna eura", rekla je Klaić. Istaknula je da se vrlo često u turističkim projektima prijavljuju razvoji turističkih i biciklističkih staza u dva pogranična teritorija, dok je kod zdravstvene zaštite moguće prijavljivati projekte koji jačaju Hitnu pomoć.

Splitsko-dalmatinska županija će, po riječima dožupana Ante Šošića, današnjim potpisivanjem ugovora dobiti povećanu alokaciju europskih sredstava, ali i stvari kao što su nove destinacijske mogućnosti, te razne financijske aspekte. Podsjetio je da su u posljednjem četverogodišnjem razdoblju potpisali i proveli projekata u vrijednosti od oko 23 milijuna eura, te da još planiraju prijaviti 84 projekta ukupno vrijedna 50 milijuna eura.

Šef Zavoda za neuroznanost i dekan Medicinskog fakulteta Split Zoran Đogaš je rekao da je zdravstveni projekt, koji je vrijedan oko četiri milijuna kuna, napravljen ne samo u suradnji s tim fakultetom već i Medicinskim fakultetom u Mostaru, te Sveučilišnom bolnicom u Mostaru. U tom projektu žele svoja znanja iz medicine spavanja "preseliti" u Mostar gdje su počeli s osnivanjem Centra za medicinu spavanja. Ideja je da osposobimo stručnjake i da proširimo tu djelatnost u našem susjedstvu, rekao je Đogaš.

Interreg IPA program prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske provodi se u razdoblju 2014.-2020. godine u okviru programa IPA II.

(Hina)

Kalendar najava

Aktualno