HrvatskiFestival Fiumare – povijest koju pokreću jedra

RIJEKA, 31.5.2017.

Zadnjeg dana mjeseca svibnja na riječki Korzo uplovit će tradicijske barke, čime će započeti ovogodišnje izdanje manifestacije Fiumare – kvarnerski festivala mora i pomorske tradicije.

Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem će nas od 31. svibnja do 7. lipnja svakodnevno vraćati “100 godina u prošlost", u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja - samo je dio programa koje nudi Fiumare.

Svečano otvorenje festivala održat će se 1. lipnja u 12.30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program, a novost ove godine je uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi „Kraljica mora“, „Otac Roko“, „Paša“ i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera.
 

Kalendar najava

Aktualno