HrvatskiPredstavljen program "Interreg Italija - Hrvatska", natječaj od 21. travnja

ZADAR, 20.4.2017.

U Zadru je u danas predstavljen program prekogranične suradnje "Interreg Italija – Hrvatska", vrijedan 237 milijuna eura, od kojih 201 milijun dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a kako bi oni koji žele prijaviti projekte i iskoristiti novac iz toga Fonda, otvoren je područni u Zadru, u kojemu mogu dobiti informacije i savjet.

Prilikom današnjeg predstavljanja programa "Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020.", koje je organiziralo Ministarstvo  regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuto je da je po financijskoj dotaciji europskim sredstvima to jedan od najznačajnijih programa prekogranične suradnje u Europi.

"Sufinancirat će se 85 posto vrijednosti projekta, a ostalih 15 posto korisnici moraju financirati sami. Natječaj za projekte bit će otvoren 60 dana, počevši od 21. travnja, a namijenjen je različitim sektorima, od pomorskog prometa, kulturnog turizma do sektora otpornosti na različite prirodne ugroze, katastrofe. Mogu se prijaviti tijela lokalne i regionalne samouprave, ministarstva, sveučilišta i privatnici u određenim i specifičnim ciljevima, rekao je Hrvoje Grancarić iz Zajedničkog tajništva Programa prekogranične suradnje "Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020."

Pozvao je buduće korisnike da im se obrate za pomoć oko prijava programa i rekao da su uredi u kojima mogu dobiti pomoć, otvoreni u Zadru, Dubrovniku i u Veneciji.

Prvi set poziva za dostavu projektnih prijedloga predviđa iznos od 78 milijuna eura koji je stavljen na raspolaganje javnim i privatnim organizacijama te institucijama za provedbu projektnih aktivnosti koje pridonose razvoju područja koje obuhvaća osam hrvatskih županija i 25 talijanskih pokrajina.

"Opći cilj programa je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, očuvanje prirodnih resursa i upravljanja kulturnom baštinom, poboljšanje morskih i cestovnih prometnih veza promicanjem multimodalnosti. U Zadru predstavljamo područni ured kako bi svi potencijalni prijavitelji projekata i korisnici dobili sve informacije i savjetovali se kako mogu iskoristiti sredstva Europske unije," kazala je v. d. ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Stella Arneri.

„Europska unija pokazala je da je prepoznala važnost poticanja gospodarskog rasta i povećanja djelatnosti povezanih s morem i morskim okolišem i upravo je tzv. plavi rast jedna od središnjih točaka europske politike“, rekla je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Kristina Bilić.

Cilj prekogranične suradnje usmjeren je na rješavanje zajedničkih izazova i ona ima vrlo važnu ulogu u regionalnom razvoju Hrvatske, rekla je i istaknula da je kohezijska politika za Hrvatsku vrlo značajna. (Hina)

 

Kalendar najava

Aktualno