HrvatskiFlos Olei 2017: Istra i ove godine najbolja maslinarska regija svijeta

SAVUDRIJA, 15.3.2017.

U restoranu Slice golfske klupske kuće u Alberima kod Savudrije, u četvrtak 9. ožujka, predstavljen je prestižni vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei 2017, koji je drugi puta zaredom Istru proglasio najboljom maslinarskom regijom svijeta.

Na svečanosti su uz brojne uzvanike, nagrađene maslinare, predstavnike JLS i direktore TZ, prisustvovali župan Istarske županije Valter Flego, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević te osnivač, urednik i izdavač čuvenog vodiča - jednog od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinova ulja, Marco Oreggia koji je govorio o uspjehu Istre i istarskih maslinara.

Župan Istarske županije, Valter Flego, je čestitao na uspjehu svim nagrađenim maslinarima te istaknuo da je Flos Olei, drugu godinu za redom, proglasio Istru kao najkvalitetniju maslinarsku regiju svijeta s obzirom na najveći broj uvrštenih istarskih etiketa.

Direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević naglasio je da je u ovogodišnjem izdanju na ocjenjivanje pristiglo više od dvije tisuće uzoraka iz cijeloga svijeta, odnosno 5 kontinenata te je u najuži izbor ušlo 500 uzoraka od kojih je čak 60 iz Istre. Dodao je da je ekstra djevičansko maslinovo ulje, uz tartuf, jedan od najkonkurentnijih proizvoda Istre koji već drugu godinu za  redom našu regiju svrstava na prvo mjesto u svijetu, ispred poznate talijanske regije Toscana i španjolske Andaluzije. Uz navedeno, istaknuo je da je kultura maslinarstva u Istri izuzetno proširena, posebice u ugostiteljstvu gdje se u sve veći broj restorana usvaja standard kojim se uz specijalitete servira bar jedna bočica ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Od mogućih 100, najveći broj bodova u ovogodišnjem vodiču ima talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Greve in Chianti (Toscana) s ocjenom 98, a vrlo visoku ocjenu 97 iz Istre osvojili su obitelj Ipša iz Oprtlja te Olea B. B. iz Rapca. Također odličnih 96 bodova osvojili su vodnjanski OPG Matteo Belci, zatim Stancija Meneghetti iz Bala, vodnjanski uljar Tonin te Enio Zubin iz Umaga, dok su ocjenu 95 osvojili Franco Basiaco iz Buja, Chiavalon iz Vodnjana te Giancarlo Zigante iz Livada.  Osim ukupnog izvrsnog plasmana istarskih ulja, u ovogodišnjem ocjenjivanju Istra ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije, proglašeno najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

Također, ove je godine po prvi puta u vodič uvršteno 12 novih istarskih maslinara, a oni koji su u ovaj katalog bili uvršteni prošlih godina, ove godine imaju bolje ocjene nego ranije, što svjedoči i o dobroj maslinarskoj godini u Istri, ali i o unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina.

Kalendar najava

Aktualno