HrvatskiFederalni ministar za ekonomsku suradnju Njemačke dr. Gerd Müller: Turizam mora očuvati i zaštititi okoliš

BERLIN, 11.3.2017.

Federalni ministar za ekonomsku suradnju Njemačke dr. Gerd Müller pozvao je sve djelatnike u turizmu da se aktivno uključe u promicanje održivog turizma.


"Ovaj luksuzni sektor mora biti sposoban uhvatiti se u koštac s tim pitanjem", rekao je član CSU u govoru na Berlinskoj konvenciji ITB-a.

Müller je zatražio od svih, a posebno od turističkih djelatnika: Turizam mora očuvati i zaštititi identitet i autohtonost mjesta, osigurati pravedno zapošljavanje i zaštitili prirodni okoliš.

Naveo je primjer Bocvane, zemlje partner na ITB-u Berlin. Ta zemlja je kontrolom safari turizma, provođenjem opće zabrane lova i pametnim odlukama uspjela više od 40 posto svoje površine pretvoriti u prirodni rezervat. Njemačka je tom činu pripomogla financijski.

Ilustrirajući svoj drugi zahtjev, rekao je: "Lokalni stanovnici ne smiju biti puki promatrači u luksuznim odmaralištima."

Istodobno, pozvao je turiste da ne naručuju 'ribu i čips' u zemljama u razvoju. Također je kritizirao činjenicu da u mnogim slučajevima ljudi koji rade na kruzerima velikih tvrtki rijetko ugledaju svjetlo dana.

Trenutno morima plovi oko 550 turističkih brodova rekao je Müller, istaknuvši kako su oni loš primjer za njegov treći zahtjev. Daleko od luke, često vozeći na teška goriva, ispuštaju 3500 puta više sumpora u okoliš od cestovnih dizel vozila.

(Izvor i foto: Turizmoteka/ITB Berlin)

Kalendar najava

Aktualno