HrvatskiPovodom proslave Dana grada - Grgureva novi turistički vodič

POŽEGA, 10.3.2017.

U Požegi je, povodom proslave Dana grada, predstavljeno drugo izdanje turističkog vodiča, nakon što je, u ožujku 2015. godine predstavljen prvi nakon 20 godina, u novom izdanju na 96 stranica, s nizom fotografija i novih turističkih sadržaja. Turistički vodič grada predstavili su gradonačelnik Požege Vedran Neferović, direktorica Turističke zajednice Silvija Podoljak te glavni urednik Dalibor Nedela.

Novo izdanje Turističkog vodiča tiskano je u 1200 primjeraka u nakladi agencije Zoa d.o.o. Požega, a predstavo ga je autor i glavni urednik Dalibor Nedela i naglasio kako oni koji su radili na projektu i koji se bave fotografijom su svjedoci velikih promjena koje su se dogodile u protekle dvije godine u gradu. „U novom su vodiču fotografije snimljene s gotovo istih pozicija kao i u ranijim izdanjima, ali su sada vizure grada sasvim drugačije. Ono čime se doista trebamo ponositi je činjenica da ovakvu ediciju ima jako malo gradova veličine Požege unutar kontinentalnog dijela Hrvatske“, rekao je Nedela. 

U Turističkom vodiču predstavljeni su, uz postojeće, i novi turistički potencijali grada kao što je Dijecezanski muzej, novouređeni Trg sv. Terezije, obnovljeni gradski bazeni i drugi sadržaji koji su samo neki u nizu novouređenih lokacija grada. U vodiču se nalaze kulturne znamenitosti grada, turistički potencijali grada i njegove okolice te popis važnijih manifestacija, ali i sve one važne informacije za posjetitelje grada. Vodič je izdan na hrvatskom jeziku uz sažetak na engleskom. Unutar publikacije su predstavljeni turistički potencijali grada opisani tekstom Mirne Šimunović i prekrasnim fotografijama Dalibora Nedele. Dizajn izdanja radio je Zlatko Burivoda, a novi vodič je kvalitetna platforma našim poduzetnicima i svima koji rade na turističkoj ponudi grada.

Turistički vodič predstavljen je uoči Dana grada Požege – Grgureva, koji građani već tradicionalno slave 12. ožujka. Požega je oslobođena od Turaka 10. listopada 1687. godine, iako je konačno oslobođenje uslijedilo tek 29. rujna 1691. godine. Međutim, Požežani su za svoj dan Grada uzeli 12. ožujka kada su, 1688. godine, prema narodnoj legendi osujetili namjere Osmanlija da ponovno okupiraju grad. Povod Grgurevu kao običaju je sjećanje na taj konačni događaj – bitku kojom je Požega oslobođena 154-godišnje osmanlijske okupacije. Svako okupljanje u vinogradima za Grgurevo prate i priče o tom događaju. Kao glavni motiv ove legende priča je kojom su Požežani otjerali Osmanlije iz Požege upravo svojim lukavstvom. Sakupili su se građani pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola, pucali iz malih, neubojitih, ali vrlo glasnih mužara i stvarali toliku buku da su se Turci povukli misleći da se radi o vrlo jakom neprijatelju.

Ovaj simpatičan požeški vinogradarski običaj predstavlja zaštićeno kulturno dobro nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao oblik kulturnog izričaja od osobite važnosti na požeškom prostoru te se prometnuo u pravu turističku atrakciju. Već tri stoljeća vinogradari se pred Grgurevo ozbiljno pripremaju za ponavljanje bitke: popravljaju i lašte svoje mužare i topove, pripremaju naboje, isprobavaju vino, pozivaju prijatelje i spremaju dobru hranu. Nadglasavajući se pucanjem s jednog brda na drugo, bitka traje dok ima municije, tj. kako kaže jedna narodna uzrečica, dok se vino ne popije, a hrana ne pojede.

Kalendar najava

Aktualno