HrvatskiITB: Hrvatski obiteljski smještaj primjer dobre prakse u Europi

BERLIN, 9.3.2017.

Model organizacije obiteljskog smještaja u hrvatskom turizmu primjer je dobre prakse te može poslužiti kao određeni putokaz u zakonskoj regulaciji te rastuće ponude u Europi, poručeno je u četvrtak s panela u sklopu svjetske turističke burze ITB-a u Berlinu.

Na panelu o utjecaju ekonomije dijeljenja na turizam Zajednica obiteljskog turizma HGK pozvana je da predstavi model organizacije i zakonske regulacije te vrste smještaja u Hrvatskoj kao primjer dobre prakse.

"Nigdje u Europi privatni ili smještaj u kućanstvima za turiste nije tako dobro uređen kao u Hrvatskoj, koja se, kao i druge zemlje, zbog rastućih internetskih platformi za rezervaciju i prodaju smještaja, suočava sa sve jačom ponudom i potražnjom tog smještaja, ali za razliku od većine ostalih u Europskoj uniji, u Hrvatskoj za to 'suočavanje' nisu nespremni jer je taj smještaj zapravo dominantan u ukupnome turističkom smještaju", rekao je glavni tajnik Europskog udruženja obiteljskog smještaja - EHHA Carlos Lassen. 

Potvrdila je to i direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić, koja je istaknula da obiteljski smještaj u Hrvatskoj ima oko 50 posto udjela kad je riječ o turističkim posteljama, to jest nešto više od 500 tisuća u 80-ak tisuća kućanstava koji se time registrirano bave. Većina ih je u kategoriji tri zvjezdice, a u pripremi je rekategorizacija u suradnji Zajednice i Ministarstva turizma, koja bi dodatno povećala kvalitetu tog smještaja iako bi Zajednica radije da se to provede pod 'kapom' brendiranja ili tzv. labeliranja.

U zadnjih 10 godina obiteljski ili privatni smještaj u Hrvatskoj porastao je oko 25 posto, a osim zapošljavanja cijelih obitelji i stvaranja vrste mikropoduzetnika u turizmu, na godinu se ostvaruje oko dvije milijarde eura prihoda te se istodobno državi prosječno plaća oko 50 milijuna eura kroz razne poreze i naknade, istaknula je Krešić-Jurić.

Posebno zanimanje sudionika panela, uključujući i predstavnike AirBnB-a, Apartment Allianz iz Berlina, Novasola, pravne stručnjake i političare, pobudio je dio iz prezentacije o Nacionalnom programu razvoja obiteljskog smještaja, koji je potenciran i u strategiji razvoja turizma do 2020. godine, te je zakonski regulirano da u obiteljskom smještaju po jednoj obitelji može biti najviše deset smještajnih jedinica s 20 postelja u apartmanima i sobama i s 30 mjesta u kampu.

"Ako im je godišnji prihod do 30 tisuća eura, ne moraju biti u sustavu PDV-a, nego plaćaju godišnji paušal, a ako je viši od tog iznosa, ulaze u sustav PDV-a sa stopom od 13 posto, kolika je stopa za smještaj u Hrvatskoj", rekla je Krešić-Jurić. Poručila je da je uređenost tog smještaja dijelom zasluga i Zajednice HGK u zadnjih pet-šest godina te zauzimanja i volonterskog rada njezina dosadašnjeg predsjednika Nede Pinezića, koji je najavio odlazak s tog mjesta.

Zajednica obiteljskog turizma HGK postala je ove godine članica EHHA-e, što će joj omogućiti lakši pristup međunarodnim tržištima, informacije o legislativama i trendovima te zastupanje interesa članica u institucijama Europske unije.

Bernd Muckenschnabel, predsjednik uprave Novasola, jedne od većih tvrtaka - posrednika u iznajmljivanju privatnog smještaja u Europi, pa i Hrvatskoj, istaknuo je dobra iskustva s vlasnicima i obiteljskim smještajem u Hrvatskoj.

"Potencijal vidimo i na kontinentalnom dijelu zemlje te smo spremni i investirati u razvoj ponude", rekao je Muckenschnabel.

Ocjenjujući kako se utjecaj ekonomije dijeljenja najviše vidi u privatnom smještaju u kućama i stanovima, Lassen je rekao kako s tim u vezi nedostaje zakonska regulativa te se takva ponuda u nekim zemljama i gradovima pokušava ograničiti, što nerijetko izaziva prijepore između građana koji žele iznajmljivati i vlasti.

"Kako se trend ponude i posrednika pojačava, potrebno je što prije pronaći rješenja za tu situaciju", smatra Lassen.

Na panelu se čulo i da je Airbnb otišao iz Berlina jer je ponuda tog smještaja bila prevelika i mnogi su se turisti koristili nekretninama izvan zakonske regulative te sada berlinske vlasti nastoje pronaći rješenja. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno