HrvatskiHrvatska turistička zajednica objavila Javni poziv za EDEN

ZAGREB, 6.3.2017.

Hrvatska turistička zajednica objavila je Javni poziv za izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“. Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu temeljenu na materijalnoj kulturnoj baštini, čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti tijekom cijele godine, a posebice u razdoblju izvan glavne sezone.

„Kulturni turizam jedan je od segmenata po kojem je Hrvatska, kao turistička destinacija, u svijetu itekako dobro prepoznata. Upravo nas zbog toga izuzetno veseli ovogodišnja tema u sklopu EDEN projekta, koji ujedno predstavlja i priliku za dodatnom promocijom onih destinacija koje imaju velik, ali nedovoljno iskorišten potencijal. Siguran sam da će mnoge destinacije prepoznati svoje kvalitetne resursne osnove iz kulturnog turizma i sudjelovati u projektu“, rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, dodavši kako su sve dosadašnje hrvatske EDEN destinacije ostvarile mnoge benefite od sudjelovanja u EDEN projektu. 

Projekt EDEN se provodi u suradnji s Europskom komisijom koja definira opće smjernice, uvjete i kriterije, dok europske države, koje su dio EDEN projekta, organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini. U okviru navedenog postupka na nacionalnoj razini se bira do deset destinacija koje ulaze u uži izbor za nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti. U postupku izbora za nacionalnog pobjednika, kandidirane destinacije ocjenjuju se temeljem podataka dostavljenih na propisanom obrascu, druge dostavljene dokumentacije, kao i izvršenog komisijskog očevida u destinaciji. U zadnjem krugu ocjenjivanja, bira se jedna destinacija - nacionalni pobjednik i četiri destinacije finalista.

Pobjednička destinacija na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će, osim na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice www.croatia.hr i http://feeds.croatia.hr/en/, biti promovirana i putem službene web stranice Europske komisije (www.edenineurope.eu).

Također, svih pet destinacija (pobjednik i četiri destinacije finalista) bit će predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini te biti pozvane da se pridruže europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma. Javni poziv je objavljen na stranicama Hrvatske turističke zajednice, a rok za podnošenje kandidatura je 6. travnja 2017.  godine.

Kalendar najava

Aktualno