HrvatskiNa kvarnerskom i na dubrovačkom području znatan porast turističkog prometa

ZAGREB, 4.3.2017.

Od početka godine pa do kraja veljače Kvarner je posjetilo više od 50 tisuća gostiju koji su ostvarili 150 tisuća noćenja. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine riječ o je porastu od 5% u dolascima te od 5% u noćenjima. Gotovo polovicu od ukupnog broja noćenja ostvarili su domaći gosti, a najbrojniji inozemni gosti su bili Talijani te Austrijanci. Iza njih slijede gosti iz Slovenije, SAD-a i Njemačke.

Među subregijama prednjači Opatijska rivijera na kojoj je najviše noćenja ostvareno u Opatiji, 56 tisuća noćenja. Slijedi Riječko područje, a potom otoci Krk i Lošinj. Gosti su najviše boravili u hotelima gdje je ostvareno gotovo 60% noćenja. U hotelima je broj noćenja porastao za 5% i to najviše u hotelima više kategorije. Objekti u domaćinstvu su zastupljeni s 23%, a na kampove i ostale ugostiteljske objekte otpada 17%.  

Uzme li se uz komercijalni u obzir i nekomercijalni turistički promet, na Kvarneru je u prva dva mjeseca 2017. godine ostvareno više od 160 tisuća noćenja, 9% više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u prva dva mjeseca ove godine ostvareno je šest posto više dolazaka i 20 posto više noćenja nego lani u isto vrijeme, pokazuju podaci Turističke zajednice. U siječnju i veljači u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je više od 31 tisuće turističkih dolazaka s ostvarenih više od 104 tisuće noćenja, što je povećanje od šest, odnosno 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Dolasci u veljači su ipak za četiri posto manji nego 2016. godine, a ostvareno ih je više od 17 tisuća dok je u isto vrijeme broj noćenja porastao na više od 57 tisuća, odnosno osam posto više nego lani. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Koreje, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. (Hina/Mint)

Kalendar najava

Aktualno