HrvatskiIzmjene zakonske regulative doprinijet će regionalnom razvoju i većoj apsorpciji EU sredstava

ZAGREB, 9.11.2016.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je u srijedu izmjene zakonske regulative te jačanje suradnje i koordinacije svih tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova kako bi Hrvatska uspješno povlačila sredstva iz EU fondova i učinkovito upravljala regionalnim razvojem.

S obzirom da će važnu ulogu u ostvarenju tih ciljeva imati hrvatske općine, Žalac se sastala s predsjednikom Udruge općina u Hrvatskoj Đurom Bukvićem i njegovim suradnicima, kako bi im predstavila svoje prve korake u smjeru najavljenih promjena, priopćeno je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Najavila je da će Ministarstvo raditi izmjene Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske i nekoliko podzakonskih akata, ali i donijeti novi Zakon o potpomognutim područjima.

Još jedan važan alat, koji će doprinijeti učinkovitijem upravljanju EU sredstvima, jest baza projekata. "Zakonskom regulativom obvezat ćemo državne i javne ustanove da se ubuduće svi projekti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini unose u bazu projekata. Jedino tako možemo kvalitetno upravljati EU sredstvima i ravnomjerno ih raspodijeliti na razini države", kaže Žalac.

Predstavnici Udruge općina pozdravili su najavljene promjene i složili se da su dobro uređen sustav i suradnja na svim razinama najbolji put do povećane apsorpcije sredstava iz EU fondova. Također su izrazili zadovoljstvo što je ministrica, uz županije i gradove, prepoznala i općine kao važne čimbenike regionalnoga razvoja, kaže se u priopćenju. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno