HrvatskiŠibeniku gotovo 41,5 milijuna kuna za revitalizaciju tvrđave sv. Ivana

ŠIBENIK, 25.7.2016.

Projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, ukupne vrijednosti oko 49.145.000 kuna, sufinancirat će Europski fond za regionalni razvoj s gotovo 41,5 milijun kuna bespovratnih sredstva, a to je najveći iznos ikada dodijeljen Gradu Šibeniku, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika u ponedjeljak.

Ostatak sredstava će osigurati Grad Šibenik koji će ujedno prvi dobiti sredstva iz natječaja "Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine", stoji u priopćenju gradonačelnika Željka Burića.

"Vjerovali smo da će, nakon obnove tvrđave sv. Mihovila i Barone, i ovaj projekt uspješno povući sredstva, ne samo zbog toga što je tehnički izvrsno pripremljen, već i zbog uhodanog tima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Ponosan sam i sretan što se polako ostvaruje dugogodišnji san Šibenčana o obnovi svih šibenskih tvrđava'', poručio je Burić.

U postupku dodjele bespovratnih sredstava za projekt "Revitalizacija tvrđave sv. Ivana" treba provesti i posljednji korak - donošenje odluke o financiranju u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Provedbom projekta Šibenik nastavlja obnovu svoga fortifikacijskog sustava koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine, i šibenske tvrđave predstavlja kao kulturne turističke atrakcije, stoji u priopćenju.

Rekonstrukcija tvrđave sv. Ivana, površine oko 13.000 četvornih metara, predviđa obnovu bedema i inovativne sadržaje. U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao "kliješta" moći će se uživati u gastro-vizualnom konceptu.

Tehnikom 3D video mappinga na zidinama tvrđave proicirat će se  različiti sadržaji stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Na tvrđavi će se smjestiti povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno