HrvatskiGospodarska suradnja Hrvatske i Turske dobra, ali daleko od potencijala

ZAGREB, 27.4.2016.

Hrvatska i Turska imaju dobru gospodarsku suradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je na početku Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin. Forum, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i turski Odbor za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK), okupio je stotinjak najjačih turskih gospodarstvenika na čelu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća Zlatan Frohlich kazao je kako to vijeće radi već 21 godinu, a da su se za to vrijeme dogodile značajne promjene. Naglasio je kako se međudržavna gospodarska razmjena od 2003. godine, kada je iznosila 150 milijuna eura, dosad više nego udvostručila. Iako su, kako je kazao, glavni gospodarski ugovori s turskim gospodarstvenicima potpisani, Frohlich se nada da ima mnogo prilika za nova podugovoravanja s prisutnim turskim gospodarstvenicima. Osvrnuo se na povijesne odnose dvaju zemalja, poželjevši da i Turska uskoro završi pregovore oko pristupanja u Europsku uniju. Hrvatsku je predstavio kao most koji turskim gospodarstvenicima može pomoći u razvijanju poslova, dok turske tvrtke vidi i kao iznimno atraktivne za ovdašnje tržište.

Supredsjedatelj Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća Burak Baykan Hrvatsku je predstavio kao turistički izuzetno atraktivnu destinaciju, ali i kao potencijalno zanimljivog gospodarskog partnera i za prisutne turske tvrtke.

Oba govornika istaknula su i neiskorišteni potencijal za još bolje poslovanje između dvije zemlje. Voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović istaknula je da je Turska 20 najznačajniji hrvatski gospodarski partner. Navela je kako je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 milijuna eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvoda za 94 milijuna eura, a uvezla za 220 milijuna eura. Iz Turske, navela je, najviše uvozimo monitore, tekstil i bijelu tehniku.

Regionalni direktor Dogus Holdinga Burak Baykan istaknuo je da kompanija već sedam godina posluje u Hrvatskoj, da se nikad nisu osjećali kao stranci te da su uvijek nailazili na podršku.

"Sedam godina smo u Hrvatskoj i ovdje se nikada nismo osjećali kao stranci, odnosno strani ulagači, niti na lokalnoj niti na nacionalnoj razini", kazao je Baykan tijekom Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Holding koji vodi, a koji je prikazan kao primjer uspješnog ulaganja jedne turske tvrtke u Hrvatskoj, u proteklih je sedam godina u hrvatsko gospodarstvo uložio 350 milijuna eura. Uz ostalo, rekao je Baykan, ulažu u ovdašnje hotele i marine, a imaju i udjel u ACI-ju. Počeli su, istaknuo je, sa šibenskom marinom Mandalina, dok im je posljednja investicija hotel Maraska. Lani su na šibenskom području otvorili ekskluzivni D Resort. 

Dogus grupa inače ima 50.000 zaposlenih u 273 kompanije u 30 zemalja. Niti birokratske prepreke Baykan ne vidi kao nepremostive, štoviše kazao je da je Dogus grupa u Hrvatskoj uvijek imala podršku i na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

Predstavnik turskog Ministarstva gospodarstva Onur Ataoglu istaknuo je pred okupljenim gospodarstvenicima da je tursko gospodarstvo jedno od najdinamičnijih u regiji i svijetu. Kazao je da je Turska imala značajan gospodarski rast čak i u kriznim godinama - od 2007. do 2015. Lani je turski BDP porastao četiri posto, a za iduće godine predviđa se njegov rast od pet posto.
Ataoglu je ukazao na dobru stratešku poziciju Turske, dodavši kako i Hrvatska ima tu prednost važne strateške zemlje. Isto tako, kazao je da tursko gospodarstvo nije ograničeno na samo jedan sektor, već ih ima mnogo.

„Privlačimo ulagače ali smo i sami ulagači. Kod nas se tvrtke otvaraju za jedan dan“, rekao je Ataoglu, dodavši kako Turska sa 24 zemlje ima ugovore o slobodnoj trgovini. Prisutne hrvatske gospodarstvenike upoznao je i sa širokim poreznim i carinskim poticajima koje Turska nudi stranim ulagačima. 

Forum, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i turski Odbor za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK), okupio je stotinjak najjačih turskih gospodarstvenika, na čelu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a prisutni su i brojni hrvatskih poduzetnici. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno