HrvatskiOznaka „Hrvatski otočni proizvod“ u 2014. za 65 proizvođača

ZAGREB/RAB, 24.10.2014.

Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića, 65 proizvođača s 20 otoka i poluotoka Pelješca dobilo je oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) za 108 proizvoda i proizvodnih linija.

Od 2007. godine, otkad se provedbom ovog projekta, otočane potiče na stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete i samozapošljavanje, ukupno su 182 proizvođača postali nositelji oznake HOP za 517 proizvoda i proizvodnih linija. Riječ je prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima, te suvenirima. Uglavnom se rade u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Ovogodišnja svečanost dodjele oznake HOP održana je u petak navečer u Zimskom kinu u gradu Rabu, a tom je prigodom upriličena i izložba ovogodišnjih nositelja „Hrvatskog otočnog proizvoda“.

Uručujući plakete i makete oznake „Hrvatski otočni proizvod“, Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije čestitao je proizvođačima na njihovom trudu i inventivnosti kojom su stekli zasluženo mjesto na tržištu, posebice u turističkoj ponudi hrvatskih otoka. Ujedno je istaknuo da je projekt HOP jedan u nizu onih kojima Ministarstvo nastoji poboljšati život građana i poslovnu klimu na otocima.

Između ostalih programa pomoći, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ulaže u izgradnju komunalne i društvene infrastrukture na otocima, a državnim potporama otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta i dodjelom oznake HOP stvara uvjete za ostanak na otocima. Isto tako, Ministarstvo pomaže u pripremi projekata prihvatljivih za sufinanciranje iz EU fondova, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Od 65 ovogodišnjih dobitnika, njih osam je iz Dubrovačko-neretvanske županije ( dva s Korčule, šest s Pelješca) za 14 proizvoda i proizvodnih linija, iz Splitsko-dalmatinske županije 23 za 47 proizvoda i to tri s Visa, osam s Hvara, deset s Brača i dva sa Šolte. U Šibensko-kninskoj županiji je 5 dobitnika (tri s Prvića, dva s Murtera, ) za 7 proizvoda, u Zadarskoj županiji njih 19 za 27 proizvoda (dva s Paga, jedan s Ugljana, jedan s Dugog otoka, 14 s Pašmana, jedan s Oliba). U Primorsko-goranskoj županiji ukupno je 10 dobitnika oznake HOP za 13 proizvoda, a među njima dva s Raba, tri s Krka, četiri sa Cresa, jedan s Lošinja.

Među ovogodišnjim dobitnicima je 37 onih koji su prvi put za svoje proizvode dobili oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“. Od 182 otočna proizvođača koja su u proteklih osam godina dobila oznaku HOP, 13 je ekoproizvođača i njih 18 čiji proizvodi imaju oznaku zemljopisnog podrijetla, izvijestilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. (Hina)

Kalendar najava

Aktualno